RUG UB Humanity Hits 3’32

Client: University of Groningen Library
Collaboration: Marieke Verdijk Video

This is a series of films promoting the special collection of the University Library of Groningen. Subtitles are available, and you can view the digitised sources in the digital collection here. You can also watch the YouTube Playlist of the series here.

Ik mocht de geschiedenis tot leven brengen! Dit zijn de vier pilot afleveringen uit een reeks in de serie Humanity Hits, topstukken uit de Bijzondere Collecties van de universiteitsbibliotheek van Groningen.

Doel van de reeks is het presenteren van hoogtepunten uit de Bijzondere Collecties van de UB Groningen, alsook de digitale collectie te promoten voor inzage en onderzoek.

Voor mij als filmmaker en animator betekende dat lekker spelen met oude kaarten en illustraties, en hoorspel audio doet natuurlijk ook veel.

Met dank aan Marieke Verdijk, die me voor het animatie-gedeelte wist te vinden. Zij verzorgde o.a. de co-regie en het live action filmwerk. Dank ook aan Frank den Hollander en Adrie van der Laan van de UB voor de kans, de bronnen, de bondige tekst — niet makkelijk! — en de fijne samenwerking! Met als stemtalent Carmen Schilstra.

Voor de YouTube Playlist van de serie kun je hier terecht, ook om je te abonneren op het UB YouTube kanaal.

DE LUTHERBIJBEL

Wat werd dit me in de schoot geworpen. Ik wilde altijd al iets doen met de geschiedenis verhalend visualiseren en het lukte me dan ook nauwelijks me in te houden in de uitvoering.

Deze eerste aflevering betreft het de Lutherbijbel van Erasmus uit 1527 die in bezit is van de universiteitsbibliotheek van Groningen.

Dit boek heeft Maarten Luther zelf in handen gehad. Hij schreef er ook in om te reageren op de tekst. Anderen na hem deden dat ook. Het is een uitgave van het Nieuwe Testament, vertaald in het Latijn door Erasmus van Rotterdam. Hij vond de bestaande vertaling niet goed en maakte in 1516 een betere. In 1527 verscheen deze vierde druk in Bazel. Luther kocht een exemplaar. Dit exemplaar. Deze film vertelt over het 'geknetter in de kantlijn' van dit boek!

KRONIEK WITTEWIERUM

Aflevering 2. Deze aflevering sleepte een nominatie binnen voor beste Groninger Opdrachtfilm 2022.

Ditmaal betreft het de Kroniek van Wittewierum uit de 13e eeuw die in bezit is van de Universiteitsbibliotheek van Groningen. Op perkament geschreven door de monniken Emo en Menko, doet de kroniek verslag van het wel en wee in en om het klooster in Frisia. De digitale versie van de kroniek kun je hier bewonderen.

Dit is de tweede film in een reeks in de serie Humanity Hits, topstukken uit de Bijzondere Collecties van de universiteitsbibliotheek.

Na het spel met oude kaarten en illustraties in de vorige film, mocht ik ook dit verhaal weer in animatie en audio tot leven brengen met behulp van de digitale scans en illustraties van elders. Dat vroeg weer om nieuwe oplossingen voor de verlevendiging van de scans en zo breidt het animatie arsenaal zich steeds verder met waarschijnlijk elke volgende afleveringen. Fun stuff!

GRONINGENS ONTZET

Aflevering 3 uit de reeks Humanity Hits, topstukken uit de Bijzondere Collecties van de Universiteitsbibliotheek Groningen.

Ditmaal betreft het het Groningens Ontzet, in de volksmond met name bekend als Bommen Berend (genaamd naar de Bisschop van Münster) of als Gronings Ontzet. Met dit jaar het 350-jarig jubileum op 28 augustus moest hier wel wat mee gedaan worden. De film is dan ook onderdeel van een groter geheel.

De digitale versie van de speech uit dit deel kun je hier bewonderen.

Zie hier ook de digitale collectie van de UB:

https://facsimile.ub.rug.nl/digital/

Bij dit deel in de serie moest ik me enorm inhouden bij de grote illustratie vol details aan het begin. Daar viel zoveel in tot leven te brengen, maar daar was echt geen tijd voor gezien al het andere wat ook moest gebeuren. Gelukkig doet geluid enorm veel.

Samen maakten we er hopelijk weer wat moois van.

GETIJDENBOEK THESINGE

Aflevering 4 uit de reeks Humanity Hits, topstukken uit de Bijzondere Collecties van de Universiteitsbibliotheek Groningen!

Ditmaal betreft het het Getijdenboek Thesinge.

Getijdenboeken waren populair in de Nederlanden, vooral in de 15e eeuw, als middel voor privédevotie. Ze bevatten gebeden, psalmen, hymnen en andere devote teksten. Soms geschreven in het Latijn, maar vaker in het Middelnederlands, want bedoeld voor een breed publiek. Vaak ook zijn ze kunstig verlucht. Dit prachtig verluchte getijdenboek in het Middelnederlands werd opgeschreven door non Stine Dutmers rond 1515 in het klooster Thesinge.

De digitale versie van deze wonderschone kroniek kun je hier bewonderen.

Met grote dank aan dr. Stijn Arnoldussen (Groninger Instituut voor Archeologie) voor het leveren van een 3D model van het klooster, en aan Mark Winkel voor de Blender 3D animatie support!

3D map
3D Map

 

Looking to have a Mutant Worm animation made? Reach out via the contact form.

“I want one!”

Zoeken in de website

Gevonden: